Możliwość uprawy własnych warzyw i owoców jest atrakcyjna dla wielu ludzi. Jak jednak zapewnić sobie wczesne i obfite zbiory? Najłatwiej poprzez założenie szklarni. Mając nawet mały ogród, można pokusić się o postawienie niewielkiej konstrukcji, która zapewni nam plony przez większą część roku.

Własne warzywa i owoce to gwarancja ekologicznej i zdrowej żywności. To zaś z pewnością przełoży się na naszą jakość życia. Tym bardziej że uprawa w szklarni wcale nie jest bardzo wymagająca.
Jeśli zastanawiacie się, jak założyć własną szklarnię, to zachęcamy do zapoznania się z tym artykułem. Znajdziecie tu garść wskazówek, dzięki którym stworzycie przestrzeń idealną pod uprawę.

Zalety szklarni w ogrodzie

Jak już wspomnieliśmy, szklarnia może stać się źródłem zdrowego i pysznego jedzenia przez większość roku. To tylko połowa prawdy, gdyż w rzeczywistości można w niej hodować różne rośliny przez cały rok! Zwróćmy jednak uwagę na to, by były to warzywa, które nie wymagają zapylenia, więc na przykład pietruszka czy sałata.

W tym momencie wiele osób pewnie zadałoby sobie pytanie „a co z mrozami?”. I na to jest sposób – wystarczy bowiem kompostować w środku (i w odpowiednim pojemniku) różne materiały. Proces ten wytwarza wystarczająco dużo ciepła, by ogrzać wnętrze szklarni. Dodatkowo można oprzeć jej północną ścianę na innym obiekcie gospodarczym, którego mur, najlepiej ciemniejszej barwy, będzie zbierać ciepło od słońca i oddawać je później w nocy.

Porady dotyczące miejsca i konstrukcji

Jeśli w końcu zapada decyzja o postawieniu szklarni, to warto mieć na uwadze kilka szczegółów. Na początku pamiętajmy, że przed budową szklarni, należy zgłosić chęć jej postawienia w ogrodzie do lokalnej administracji, a przy powierzchni powyżej 35 m2 będziemy potrzebowali pozwolenia.

Chcąc mieć optymalne ogrzanie roślin wewnątrz, dłuższy bok powinien być ustawiony równolegle do osi wschód-zachód. Z drugiej strony powinna być osłonięta przed wiatrem, inaczej będzie wytracać ciepło. Niemniej, miejsce to musi być odpowiednio nasłonecznione. Warto też zwrócić uwagę na to, z czego będzie wykonany szkielet. Aluminium i stal są trwalsze, lepiej się opierają czynnikom atmosferycznym, z kolei drewno lepiej izoluje temperaturę, choć wymaga regularnej konserwacji.
Nie mniej istotny jest fundament dla ścianek szklarni. Niektórzy decydują się jedynie na kotwienie w podłożu, jednak dla odpowiedniej izolacji lepiej jest przygotować betonowe fundamenty, sięgające poniżej poziomu zamarzania. Można je również wyizolować styropianem od strony ogrodu.

Warto też pomyśleć o ścieżce przebiegającej przez środek – najlepiej szerokiej na około pół metra. Same rośliny można uprawiać w gruncie (ziemia powinna być przepuszczana) lub na stolikach, w kuwetach czy donicach. Blaty wewnątrz szklarni mogą być również wykorzystywane jako miejsce pracy – warto nad tym pomyśleć. Oprócz tego, jeśli decydujemy się na hodowlę w grządkach, można też zainstalować inteligentne ekologiczne systemy nawadniania, dzięki czemu zmniejszymy ilość pracy związanych z utrzymaniem roślin.

Czy szklarnię należy budować samodzielnie?

Są dwa rozwiązania – na rynku dostępne są gotowe szklarnie na stelażach aluminiowych lub stalowych. Można kupić gotową szklarnię z oszkleniem z poliwęglanu – to gwarantuje wytrzymałość i doskonałą izolację termiczną. Z drugiej strony ciekawą możliwością jest samodzielna budowa – na przykład z materiałów z odzysku, dzięki czemu będzie to jeszcze bardziej ekologiczne rozwiązanie.

Niezależnie od tego, którą opcję wybierzemy, warto zwrócić uwagę, by miała ona możliwość wentylowania przez uchylenie okien dachowych. Niektóre konstrukcje umożliwiają również zacienienie szyb, dzięki czemu ogranicza się nadmiar promieniowania słonecznego. Pamiętajmy, że w ciepłe, słoneczne dni, w szklarni może dochodzić nawet do 60 stopni Celsjusza!

Pamiętajmy też, że taka konstrukcja w ogrodzie nie musi być tylko funkcjonalna, ale może też stać się oryginalną ozdobą i doskonałym sposobem na realizację pasji ogrodniczej.

vertical_align_top