W dobie coraz większej popularności produktów BIO także ogrodnicy chętniej sięgają po naturalne rozwiązania. Wielu działkowiczów, jak i osób, które mają przydomowe ogrody, rezygnuje z nawozów mineralnych, wracając do tradycyjnych, ekologicznych sposobów „pędzenia” swoich roślin – niezależnie, czy dotyczy to warzyw, krzewów owocowych czy roślin ozdobnych.

Przyjrzyjmy się zatem bliżej, jakie mamy rodzaje nawozów organicznych, a także jak należy je stosować, by najefektywniej zadbać o swoje rośliny.

Obornik

To jeden z najpopularniejszych sposobów na nawożenie roślin w naszych ogrodach, choć nie jest to wcale tanie rozwiązanie. Z drugiej strony wiele zależy od wyboru rodzaju, na rynku bowiem można znaleźć zarówno obornik:

  • bydlęcy (różne gleby, polecany do piaszczystych podłoży; zawiera dużo potasu),
  • koński (dobrze ogrzewa glebę, polecany do ciężkich i lekkich ziem),
  • świński (stosowany głównie do piaszczystego; dobry do roślin o zwiększonej ilości zielonej masy; jest bogaty w azot),
  • kurzy (stosowany jako dodatek do innych oborników lub do kompostu; duża zawartość azotu).

Często wykorzystuje się je do nawożenia warzyw, doskonale również poprawiają właściwości gleby. Z niektórymi jednak (np. z kurzym) należy uważać, gdyż można łatwo przenawozić rośliny, co spowoduje ich obeschnięcie. Z drugiej strony, jeśli grunt jest mocno zakwaszony, to duża zawartość wapnia i azotu w kurzaku doskonale ten problem zredukuje.

Obornik najczęściej stosuje się jesienią, mieszając go z glebą o określonych proporcjach (zależy od charakteru ziemi). Na wiosnę można nim podsypywać warzywa, warunkiem jest odpowiednie rozdrobnienie.

Kompost

To drugi najpopularniejszy, a przy tym bardzo tani rodzaj ekologicznego nawozu, jaki każdy może przygotować na swoim ogrodzie. Wystarczy zainwestować w odpowiedni kompostownik. Rozkładająca się biomasa tworzy próchnicę, która jest wyjątkowo bogata w różne korzystne dla roślin składniki. Może być dodatkowo wzbogacany obornikami (często stosuje się drobiowy), dzięki czemu zyskuje dodatkowe minerały.

Można go stosować pod warzywa, jak i do wzbogacania gleby pod trawnik czy przy sadzeniu drzew. Co ważne – w przeciwieństwie do obornika, kompost wystarczy zagrabić, a nie przekopać. Stosujemy go natomiast tuż przed siewem lub (jak wspomnieliśmy) sadzeniem roślin.

Torf wysoki

To kolejny rodzaj naturalnego nawozu, który stosuje się najczęściej do zakwaszenia gleby. Torf wysoki bowiem gwarantuje kwaśny odczyn, oscylujący na poziomie pH 4,5-5,5. Dodatkowo służy do poprawienia struktury gleby – wiążąc sypką i rozluźniając twardą, zwartą. Świetnie też zatrzymuje wodę. Stosuje się go przez wyłożenie około 3 cm nawierzchni, którą miesza się z górną warstwą gleby. Idealnie nadaje się do wrzosów, iglaków czy borówki amerykańskiej. Można go również wcześniej przekompostować z obornikiem, dzięki czemu zyskuje potrzebne minerały.

Więcej w kolejnej części!

Natura, jak i ludzka pomysłowość dała nam mnóstwo różnych skutecznych nawozów ekologicznych, które można kupić lub samemu wyprodukować. Te wymienione wyżej należą do najpopularniejszych substancji, jakie się wykorzystuje do wzbogacania ziemi, jednak tych, które możemy wykorzystać w ogrodzie, jest znacznie więcej. W kolejnej części opowiemy sobie o pozostałych organicznych nawozach.

vertical_align_top